Monday, September 15, 2014

"Jumper"

15 Sept 2014 - Masa nak start kereta untuk ke kelas, tiba-tiba kereta tak hidup!. Terdetik dalam hati, "Allahuakbar! Inilah masanya". Rasa kecewa, menyesal dan nak marah kepada ??????...diri ambo sendiri!. Bukan kerana kereta mapuh di bawah terik matahari, semasa bergegas nak ke kuliah (pelajar sedang tunggu) dan tiada kawan yang lalu lalang untuk diminta bantuan....tapi kerana kedegilan diri sendiri (sikap suka bertangguh dan pemikiran, "Ah! Lambat lagi/Not today"). Ceritanya gini.... dah seminggu lebih kereta ambo tu susoh nok start dan ambo tahu benar ianya disebabkan oleh masalah bateri...menghampiri saat nazaknya!. Bini dah ulang berkali kali..."Gi lah bawok kedai bateri tuuuu..." namun, kedegilan atasi segalanya.

Hari ni apa dijangka akan berlaku tapi tak nak ianya berlaku, itu berlaku!. Selepas beberapa ketika berpeluh jjerok, sentuh sana sentuh sini tak tahu apa nak buat, nampok kawan lalu. Minta dia tolong hantar ke kelas. Lepas kuliah, tumpang kereta pelajar.  Nasib baik ada jumper. Baru bulan lepas saya beli...

Di akhirat, khabarnya ramai yang akan menyesal. Menyesal sebab bertangguh di dunia. Bertangguh untuk bertaubat, bertangguh untuk beramal...bertangguh...bertangguh...bertangguh sehingga maut tiba!. Nak minta tolong "tumpang" kawan di akhirat?. Usahkan kawan, ibubapa pun tak kenal anak. Masing-masing dengan hal masing-masing!. Nak minta dibawa balik semula ke dunia (kononnya nak betulkan keadaan..)?. dah terlambat!

Ada "jumper" ke di akhirat?. Ada lah syafaat Rasulullah saw tetapi semasa di dunia, Rasulullah pun kita tak kenal apatah lagi nak amalkan sunnah baginda. 

Jadi, berpeluh berjeroklah, berpanas teriklah, bertunggang terbaliklah kita di akhirat (Nauzubillah). Mujurnya...itu semua belum lagi berlaku kepada kita. Jadiiiiii, dengar kata bini (Usah bertangguh!). Buat lo ning!!!!


No comments:

Post a Comment